Translate

nedjelja, 25. svibnja 2008.

O keramici i repromaterijalu

Previše detalja o keramici i njezinim proizvodnim karakteristikama možda bi moglo biti suvišno.
Baziraćemo se na osnove koje su razumljive i laiku.
Osim vrsta keramike po proizvodnim osobinama baziraćemo se na namjenu.
Zidne, podne, vanjske i unutarnje... industrijske.

Razlikuju se od tehničkih karakteristika do samog dizajna, već pri samom pogledu na njih može se procijeniti koja im je namjena, za kuhinju, kupaonicu, podove, zidove, unutra ili vani. Na mjestu kupnje zasigurno ćete dobiti pravu informaciju ukoliko postoje određene nedoumice.

Što se tiče pojedinih brandova to postaje već teško za pratiti, recimo da je talijanska i španjolska keramika u samom vrhu kvalitete, dizajna i preciznosti, što pak ne znači da neke iz drugih izvora pa i domaćih mora biti obrnuti slučaj.
Treba biti svjestan da keramika koja se prodaje na našem tržištu ne zadovoljava deklaraciju prve klase zbog platežne moći i potražnje.
Keramika dobrih svojstava se ne može kupiti ispod cijene od 10 Eura, ako će se tome pridodati i dobar dizajn, precizne dimenzije i tonalitet površinske obrade cijena je zasigurno preko 100kn/m2.

Što se tiče repromaterijala (ljepila i fug masa) svaka vrsta ima svoju namjenu, unutra - obično, vani - fleksibilno (elastično na temperaturu), za pojedinu vrstu keramike (gres keramika).
Cijena repromaterijala je skoro pa u pravilu što skupljito bolji za rad i trajnost. Spomenuti
ću pojedine brendove koji se ističu po kakvoći: Murexin, Mapei, Simsec, Kerakoll
Pci...

Nema komentara: