Translate

ponedjeljak, 26. studenoga 2012.

Zanimljivo ispitivanje.

Naletio sam na ovaj članak na Construction technology today (http://www.constructiontechnologytoday.com) koji govori o izdržljivosti srednje visokih zgrada.
Istraživanje je vršio profesorJose Restrepo, profesor konstrukcijskog inžinjerstva na UCSD.
Ono što je zanimljivo je da su krenuli od pretpostavke da mogu uz manje armature napraviti zgradu koja može puno bolje podnijeti horizontalna opterećenja ( potrese) nego standardno projektirane zgrade prema propisima Kalifornije.
E sad se vratimo u RH, na stranu kaj mi nemamo para za istraživanje na ovakav način, da li ste ikad čuli da se radi na nekim inovacijama a da su primjenjive u stvarnom životu ili da se primjenjuju a da nisu produkt tuđe pameti.....teško ...
a o načinu razmišljanja koje fali u RH govori i ovaj citat: 

What we found is fairly simple; if we use an intelligent design strategy that reduces the demands required by the current California building standards, and use about half the reinforcing steel that's required, mid-rise buildings will survive powerful earthquakes with only minor damage," said Jose Restrepo, professor of structural engineering

LJudi bi da uštede ne na uštrb sigurnosti nego naprotiv ......kod nas i količinu betona i armature reducirau na način ......." jebo ovog projektanta .šta će mu toliko željeza .....izdržat će to ...nema kod nas zemljotresa"

Nema komentara: